Grasaren bloeien op dit moment overal.
Deze op het eerste gezicht onschuldige plant die ons landschap prachtig tekend, kunnen bij onze honden en katten vervelend letsel veroorzaken met allerlei nare gevolgen.
Laatst werd ik gebeld door een deeleigenaar* van één van onze honden, Bosse.
Of ik wilde komen kijken naar Bosse. Hij had een snelgroeiend abces aan zijn kaak. Zijn baasjes vertrouwde het niet.
Ik ben snel in de bus gesprongen en er heen gereden. Heb abces zat tegen de onderkaak aan en had inmiddels de grote van een vuist!
Ik heb Bosse doorverwezen naar de dierenarts en gelukkig konden zij daar snel terecht!
De dierenarts heeft een echo gemaakt van het abces.
Duidelijk zichtbaar zat daar de boosdoener; een grasaar!
Voor Bosse betekende dit een operatie. De dierenarts heeft het abces opengesneden en de grasaar verwijderd.
Graag willen wij iedereen mee geven om na het wandelen jouw hond of kat goed na te kijken op grasaren en andere zaden. Met name de zaden van de grasaar kunnen erg vervelend letsel veroorzaken. Ze kruipen onderhuids om zich vervolgens te nestelen in het lichaam met nare ontstekingen tot gevolg.
Een grasaar beperkt zich niet alleen tot de poten van de hond of kat, maar gaat aan de wandel. Voor kortharige honden zijn ze makkelijker te signaleren, maar voor de Wheaten, Poedel, Collies, Doodle en andere langharige honden of honden met een dikke vacht zijn ze lastiger te ontdekken. Check uw hond na elke wandeling en vergeet ook de oren, de lippen en de binnenkant van de bek niet!
Vermoedt u toch een onderhuidse grasaar en kunt u deze niet zelf verwijderen?
Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en maak een afspraak bij uw dierenarts om uw viervoeter na te laten kijken en de grasaar te laten verwijderen!
Zo'n klein geniepig kruipertje kan een hoop schade veroorzaken. Het is noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen zodat het niet verder schade in het lichaam van uw dierenvriend zoveel mogelijk wordt beperkt.
En Bosse?
Bosse is gelukkig snel hersteld na zijn operatie. Het gaat weer goed met hem en hij zit weer graag op zijn vertrouwde plekje voor het raam.
Ik weet zeker dat wij onze honden nog vaker gaan na kijken.
EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE!
Hulpmiddelen bij wondverzorging:
Colloïdaal Zilverwater van de Health Factory (Nano Zilver)
Honingzalf van L-Mesitran
Note:
Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts.