• Lorem ipsum

Titeren; Voorkom overvaccinatie en houd jouw hond en kat gezond!

19 Jul 2024
door BoeZLife

Houd jouw hond en kat gezond!

Voorkom overvaccinatie door te titeren!

Vaccineren, hoe zit dat nu precies?
Waarom moet ik jaarlijks voor een vaccinatie naar mijn dierenarts?
Mijn kinderen vaccineer ik toch ook niet hun hele leven?
Wat is titeren precies?
Enzovoort!
Er zijn zoveel vragen.......
Er is zoveel informatie.......
BoeZLife probeert om uw vragen te beantwoorden en u te helpen uw weg te vinden door zelf na te denken.

 


Het geheim van immuniteit;
Titeren en geheugencellen bij honden en katten

Als honden en katten eigenaar wil je het allerbeste voor jouw hond of kat. Je wilt hem of haar zo optimaal mogelijk beschermen tegen ziekten. Maar je wilt ook graag voorkomen dat het systeem wordt overbelast door allerlei chemische stoffen die niet in het lichaam van jouw dierenvriend thuishoren.
Wist je dat als een hond nog bescherming heeft, het lichaam na een vaccinatie geen antistoffen aanmaakt omdat het deze nog heeft en de vaccinatie zinloos is? Met een titerbepaling voorkom je dus dat jouw hond geen onnodige vaccinaties krijgt.

Vroeger boden alleen de traditionele vaccinatieprogramma’s bescherming tegen Parvo, hondenziekte en Hepatitis. Tegenwoordig is er een meer op maat gerichte aanpak; titeren!
De titer methode gaat verder dan alleen het toedienen van vaccins en kijkt naar de immuniteit van je huisdier. In deze blog gaan we dieper in op wat titeren is, de rol van geheugencellen in het immuunsysteem en waarom alleen antilichamen meetbaar zijn bij een titerbepaling.

titeren-overvaccineren

Wat is titeren?

Titeren is een bloedtest die bepaalt of je huisdier voldoende antilichamen heeft tegen specifieke ziekten. Dit helpt om te beslissen of een vaccinatie nodig is of dat het immuunsysteem van het dier nog voldoende bescherming biedt. De test meet echter alleen de aanwezigheid en hoeveelheid van antilichamen, niet de geheugencellen zelf. De geheugencellen bieden een extra bescherming die niet meetbaar is. Het kan dus zijn dat er geen antilichamen meer worden gemeten, maar dat de geheugencellen worden geactiveerd en het dier alsnog beschermd is.
Verderop in deze blog gaan wij iets meer in op wat geheugencellen zijn en hoe deze werken.

Titeren meet alleen antilichamen

Een belangrijk punt om te begrijpen bij titeren is dat de test alleen de antilichamen meet die op dat moment in het bloed aanwezig zijn. Geheugencellen, cruciaal voor de langdurige bescherming van je huisdier, zijn niet meetbaar met een titer bepaling. Dit komt doordat geheugencellen zich vooral in het lymfatisch weefsel en beenmerg bevinden en alleen actief worden bij een nieuwe blootstelling aan de ziekteverwekker.

Geheugencellen: De wachters van het immuunsysteem

Wanneer een dier wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker of een vaccin, reageert het immuunsysteem door antilichamen te produceren. Deze antilichamen helpen de ziekteverwekker te neutraliseren. Een belangrijk onderdeel van deze immuunreactie is de vorming van geheugencellen.

Geheugencellen zijn een type witte bloedcel die na de eerste blootstelling aan een ziekteverwekker een 'geheugen' van deze ziekteverwekker vormen. Dit betekent dat als het dier later opnieuw aan dezelfde ziekteverwekker wordt blootgesteld, het immuunsysteem sneller en effectiever kan reageren. Deze cellen kunnen jarenlang in het lichaam aanwezig blijven, wat langdurige immuniteit biedt.

Hoe werkt het titeren?

Het proces van titeren is eenvoudig en weinig belastend voor het dier:

  1. Bloedafname: Een kleine hoeveelheid bloed (druppel) wordt door de dierenarts afgenomen.
  2. Bloedanalyse: Het bloed wordt door de dierenarts getest op de aanwezigheid en hoeveelheid antilichamen tegen specifieke ziekten.
  3. Interpretatie van de resultaten: De dierenarts beoordeelt de resultaten om te bepalen of er voldoende antilichamen aanwezig zijn om het dier te beschermen. De dierenarts zal vervolgens de resultaten bijwerken in het dierenpaspoort van uw huisdier.

dierenpaspoort-titeren

De beperking van titeren

Hoewel titeren nuttig is om te bepalen of er voldoende antilichamen aanwezig zijn, is het jammer dat de werking van de geheugencellen niet meetbaar zijn.
Dit betekent dat een dier die volgens een titerbepaling niet meer beschermd is (zonder meetbare antilichamen) nog steeds beschermd kan zijn dankzij geheugencellen.
Wellicht dat door middel van onderzoek de wetenschap hier in de toekomst wel iets mee kan?

Voordelen van Titeren

Titeren biedt verschillende voordelen:

  1. Voorkomen van onnodige belasting immuunsysteem: Door te titeren, kun je vaststellen wanneer vaccinatie echt nodig is en kun je voorkomen dat jouw hond of kat onnodig wordt gevaccineerd en kun je de mogelijke bijwerkingen tot een minimum terugbrengen.
    Dieren met een overgevoeligheid voor een ent- en/of hulpstof, zieke dieren, bijvoorbeeld dieren met een auto-immuunziekte of epilepsie hebben hier extra baat bij.
  2. Gezondheid en welzijn: Het verminderen van onnodige vaccinaties kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn van jouw  huisdier.
    Voor dieren die gevoelig zijn voor vaccins of een geschiedenis hebben van vaccinreacties, is titeren een veiligere manier om hun immuniteitsstatus te beoordelen.
  3. Gepersonaliseerde zorg: Titeren biedt een op maat gemaakte benadering voor de zorg van jouw hond of kat, waardoor je betere beslissingen kunt nemen over hun gezondheid.
  4. Opstellen individueel entschema pups: Met behulp van een titerbepalingkun je bij pups een individueel entschema opstellen. Dit voorkomt overvaccinatie bij voldoende materialen antistoffen die de pup nog bij zich heeft na verlaten van het nest. Als er bij de pup nog materialen antistoffen aanwezig zijn is de kans zeer groot dat de enting niet aanslaat. Je denkt dan dat je hond beschermd is, maar het kan zomaar zijn dat dit niet het geval is. Dit zijn geen uitzonderingen. Zo bleek uit de titerbepalingen van de pups van Irish Softcoated Wheaten Terrier Kennel Caomhach, juni 2017, dat bij 3 van de 8 Pups die het titeren hun cocktailenting hebben gekregen, na de controle titerbepaling, dat de
    Parvo niet was aangeslagen. Deze pups zijn alsnog gevaccineerd met een Parvo enting. De pups zouden zonder de titerbepaling in ieder geval het eerstkomende jaar onbeschermd tegen Parvo hebben rondgelopen. 

    titeren-pups-caomhach

  5. Kostenbesparing: Hoewel titeren in het begin wat duurder kan zijn, kan het op de lange termijn kosten besparen door onnodige vaccins te vermijden.

Voor welke ziekten kan er worden getiterd?

Voor honden worden vaak antilichamen tegen ziekten zoals hondenziekte (distemper), parvovirus en hepatitis gemeten.
Bij katten gaat het meestal om ziektes zoals panleukopenie, feline herpesvirus en calicivirus.

 

Voor welke honden en katten is titeren geschikt?

  1. Puppy's en kittens: Bij jonge dieren kan titeren helpen bepalen wanneer de bescherming door maternale antilichamen afneemt en wanneer ze hun eigen immuniteit moeten ontwikkelen.
  2. Volwassen honden en katten: Voor volwassen honden en katten die al basisvaccinaties hebben gehad, kan titeren helpen bepalen of hun immuniteit nog steeds voldoende is.
  3. Oudere honden en katten:  Bij oudere honden en katten kun je meten of ze voldoende beschermd zijn zodat ze geen overbodige enting(en) krijgen
  4. Onbekende vaccinatie status: Bij dieren waarvan de vaccinatiestatus onbekend is (honden uit het buiten- land), kun je kijken of ze beschermd zijn.
  5. Dieren met gezondheidsproblemen: Voor dieren met een medische geschiedenis van reacties op vaccins of andere gezondheidsproblemen, biedt titeren een veiliger alternatief om hun immuniteitsstatus te controleren.

Voor welke ziekten kan getitert worden?

Bij honden wordt vaak getitert voor ziektes zoals hondenziekte (distemper), parvovirus en hepatitis. Bij katten kan getitert worden voor ziekten zoals panleukopenie, feline herpesvirus en calicivirus. Deze ziekten zijn ernstig en potentieel levensbedreigend, waardoor het belangrijk is om te weten of je huisdier beschermd is.

Conclusie

Titeren is een waardevol instrument om de immuniteit van je hond of kat te beoordelen. De titermethode meet alleen de aanwezigheid van antilichamen en niet de geheugencellen die een cruciale rol spelen in langdurige bescherming. Titeren helpt om overvaccinatie te voorkomen en de gezondheid en het welzijn van je huisdier te bevorderen.
Door te titeren hoef je het immuunsysteem van je huisdier minder te belasten en kun je bijdragen aan een langer, gezonder en gelukkiger leven voor jouw dierenvriend.

Door samen te werken met je dierenarts gebruik te maken van titeren, kun je ervoor zorgen dat je huisdier de best mogelijke bescherming krijgt zonder onnodige vaccinaties. Dit draagt bij aan een langer, gezonder en gelukkiger leven voor je geliefde hond of kat.

Meer informatie over titeren:

* Dierencafe aflevering 19 Titeren
Met Herman Egberink, Hoofddocent faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, dierenarts Brenda Ooms en Hans van Brussel



* Facebookgroep "Alles over titeren"
https://www.facebook.com/groups/1170151009673305/

 

* Dr. Karen Becker interviewdd Dr. Ronald Schultz (English)



* Onze Hond "Titerbepaling bij pups" 
 Auteur Hans van Brussel
 In dit artikel legt Hans van Brussel uit wat de voordelen zijn van titeren bij pups.

https://www.vaccicheck.nl/sites/default/files/documents/ohtiteren.pdf

Verslag Titeren van 8 Irish Softcoated Wheaten Terrier pups van het E-nest van Kennel Caomhach.

 In dit verslag worden de 8 pups gevolgd t/m de eerste vaccinatie, de controle-titer na deze vaccinatie 
 en het vervolg van sommige pups, (opnieuw vaccinatie), totdat alle pups voldoende beschermd zijn
 tegen Hondenziekte, Parvo en Hepatitis.

https://static.webshopapp.com/shops/170936/files/172877054/kennel-caomhach-e-nest-titerverslag-alle-gegevens.pdf

* Vaccineren, een individuele zaak

Bron: Tijdschrift Complement Zomer 2014

https://static.webshopapp.com/shops/170936/files/172837805/vaccicheck-artikel-tijdschrift-complement.pdf

* Vaccination versus Titers, Point-of-care Testing (English)
Professor Richard B. Ford is hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Veterinary Medicine van
North Carolina State University. Hij is lid van de AAHA Canine Vaccination Task Force en AAFP Feline
Vaccination Advisory Panel.
 
   In deze lezing bespreekt professor Ford de voordelen van het gebruik van VacciCheck in de
   dierenartspraktijk met kleine dieren:

   1. Evaluatie van de immuunrespons na initiële toediening van kernvaccins.
   2. Management van infectie onder gevaccineerde dieren.
   3. Bepaling van het antilichaamniveau in plaats van re-vaccinatie.
   4. Beoordeling van volwassen honden en katten met een onbekende vaccinatiegeschiedenis.
   5. Antilichaam testen in plaats van jaarlijkse re-vaccinatie.
   6. Beheer van het infectierisico bij dieren die een opvang binnenkomen



* Dogzine; Honden verplicht gevaccineerd?
Auteur: Manon van Penderen
Een terechte aanvulling op het artikel uit het AD "Rabies heb je zo te pakken"

https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/honden-verplicht-gevaccineerd?fbclid=IwAR2ILKn3cz7VXn7qG6Uv1dSeSAE2BE3GC15AOIY2i28ls5c0FOFTdgR4reY 

* Informatie titeren Rapid test
De VET Diagnostix Canivet en Felivet Rapid TiterTest zijn de opvolgers van de RapidSTATUS™ TiterTest™ Canine en Feline. Beide tests zijn serologische in-house tests die dierenartsen kunnen inzetten om honden en katten te testen op de aanwezigheid van beschermende IgG antilichamen tegen het canine adenovirus type-2 (CAV-2), canine parvovirus (CPV) en het canine distempervirus (CDV) in het bloed van honden, en het feline calicivirus (FCV), feline herpesvirus - 1 (FHV-1) en het feline parvovirus (FPV) in het bloed van katten.

https://vetsupplies.eu/rapidstatus-titertesten.html

* Informatie over titeren en de Vaccicheck
Informatie en uitleg over titeren en de Vaccicheck door de distribiteur van de VacciCheck in Nederland en België

https://www.nmlhealth.com/sites/default/files/pictures/promotiemateriaal/flyer_vaccicheck_0.pdf

www.vaccicheck.nl

 

Reacties
Liselore C Boomsma
22 Jul 2024
Wauw, wat een uitgebreid informatief blog!
Ik ben hier heel erg blij mee. Dank jullie wel voor het delen!
Laat een reactie achter
← Keer terug naar de backoffice    Dit is onze nieuwe website. Mocht u opmerkingen hebben, dan horen wij dit graag. Verbergen